Zigante tartufi na GAST 2019 – vrhunski proizvodi od tartufa

Lokacija

Na samome sjeveru predivnoga Jadranskoga mora nalazi se Istarski poluotok. Ovaj nevelik teritorij krase iznimna prirodna bogatstva, od čistog mora koji ga okružuje do plodne zemlje u njegovoj unutrašnjosti. No, da biste istinski doživjeli Istru, morate ući u sve slojeve njezine ljepote, spoznati je svim osjetilima. Pozivamo Vas da je spoznate okusom. Već je nadaleko poznato da se ovdje nalazi jedinstveno prirodno stanište najcjenjenijih vrsta tartufa u svijetu. Specifična mikroklima i nezagađena priroda bogate doline rijeke Mirne te jedinstvena flora netaknute i zaštićene Motovunske šume pružaju savršene uvjete za dozrijevanje ovog istinskog dragulja prirode.

Sakupljanje tartufa

Budući da je specifičan miris tartufa najintenzivniji noću ili u ranu zoru, oni se tada najčešće i skupljaju. Prođete li u to vrijeme dolinom rijeke Mirne, vjerojatno ćete imati priliku vidjeti jednog od lokalnih majstora tartufarskog zanata kako u pratnji treniranog psa tartufara ulazi u maglom obgrljenu šumu u potrazi za tartufom. Nakon što pas nanjuši tartuf, tartufar ga posebnom motićicom izvadi, a mjesto pronalaska prekrije zemljom kako bi se očuvao prirodni ciklus. Poput nalazišta zlata, nalazišta tartufa obiteljska su tajna, a poštivanje prirode neizbježan segment tartufarskog zanata.

Tartuf

Tartuf je podzemna gljiva vrste tuber koja raste isključivo u netaknutoj prirodi i čistom okruženju, u simbiozi s određenim kulturama drveća. U Istri raste nekoliko vrsta tartufa, uključujući istarski bijeli tartuf Tuber magnatum pico te crne tartufe Tuber aestivium i Tuber brumale. Tartuf je ovdje odavno prisutan, no tek je u zadnjih dvadesetak godina prepoznat njegov snažan potencijal za razvoj lokalnog branda, u čemu je tvrtka Zigante tartufi odigrala ključnu ulogu. 1999. godine, g. Giancarlo Zigante ovdje je pronašao največi tartuf na svijetu, bijeli tartuf koji je s 1,310 grama ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao največi tartuf na svijetu, a Istru proslavio kao svjetski centar tartufa.

Tvornica

Svježi se tartufi neposredno poslije skupljanja dostavljaju u naš pogon za preradu tartufa, jedan od najmodernijih pogona takve vrste u Europi. U kontroliranim uvjetima prerade, uz dodatak isključivo prirodnih konzervansa poput soli i maslinova ulja, ovdje nastaje čitav niz finalnih proizvoda u kojima su sačuvane sve odlike biranih svježih plodova. Napredna tehnologija i dugogodišnje iskustvo omogućuju nam da Vam tijekom čitave godine pružamo vrhunske proizvode od tartufa, čistu esenciju ovog kralja kuhinje u atraktivnom i funkcionalnom pakiranju s našim logom.

www.zigantetartufi.com