‘Veseli nas ovogodišnji interes za GAST, Split i Dalmacija se sve više prepoznaju kao dobra mjesta za ulaganja u turizam’

KONF

 

 

Jubilarni, 20. po redu, Međunarodni sajam GAST koji se održava ove godine na splitskom Žnjanu od 4. do 8. ožujka bilježi 12 posto više tvrtki izlagača iz sektora pića, hrane, prehrane, hotelske i ugostiteljske opreme te namještaja.

 

Sudjelovanje na sajmu GAST najavili su izlagači iz 11 zemalja, od susjednih država do Italije, Njemačke, Austrije, Indonezije i Poljske.

 

– Veseli nas ovogodišnji interes za sajam. Vjerujem kako je to rezultat i dobrih splitskih turističkih rezultata jer se Split i Dalmacija sve više prepoznaju kao dobra mjesta za ulaganja u turizam. Za naše posjetitelje pripremamo brojna iznenađenja – najavila je na konferenciji za medije direktorica tvrtke Sajam Sanja Vuković Veić.

 

Direktorica je izdvojila i neke brojke iz proteklih 20 godina održavanja sajma. Primjerice, oko 26 tisuća brendova i tvrtki su tražile svoje poslovne prilike u Splitu, preko pola milijuna posjetitelja je prošetalo GAST-om, a održalo se preko 80 stručnih skupova i konferencija koje promiču industriju i turizam.

 

Nadovezujući se na iznesene brojke, Bogdan Šarić, direktor sajma GAST, se izrazio uvjerenje da su proteklih godina pripomogli i turističkim rezultatima Splita i Dalmacije.

 

– Osim izlagačkog dijela, GAST i ove godine donosi niz stručnih edukativnih sadržaja poput Turističke mreže, konferencije o turizmu, zatim Dana dizajna, konferencija o primjeni dizajna u turizmu te Regionalni skup gospodarskih komora čiji predstavnici dolaze u organizaciji splitske Hrvatske gospodarske komore – rekao je Šarić te pozvao posjetitelje na brojne degustacije, besplatne roštilje i niz drugih iznenađenja koje spremaju.

 

U ime Grada Splita kao pokrovitelja sajma, dogradonačelnik Goran Kovačević je istaknuo kako je i ova manifestacija jedna od promocija Splita kao sajamskog grada.

 

– Split je proteklih godina bilježio progresivne stope rasta u turizmu, što je u korelaciji s održavanjem ovakvih sajmova kao jednog mjesta gdje poslovni ljudi mogu razmijeniti ideje, poslove i na vrijeme se pripremiti za sezone – ustvrdio je Kovačević, napominjući i značaj održavanja sajmova u predsezoni.

 

Odgovarajući na upit medija, Vuković Veić je kazala i kako su razgovarali o Spaladium Areni kao potencijalnom privremenom sajamskom centru, ali uz neka nova rješenja u dvorani.

 

Direktorica HGK Split Vesna Friedl se također prisjetila izlaganja i suradnje sa sajmom GAST.

 

Posebno je naglasila održavanje Regionalnog skupa gospodarskih komora, te je najavila 40 izlagača proizvođača hrane i pića kako bi povećali potrošnju nacionalnih proizvoda i promovirali ih uoči sezone, te 20 izlagača proizvođača namještaja i proizvoda od drva.

 

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split, također se pridružila čestitkama i naglasila kako je 20 godina rada zaista impresivna brojka te je zaželjela što bolje rezultate i što više sklopljenih ugovora.

 

GAST se, dodajmo, održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva poljoprivrede, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, te turističkih zajednica Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

 

Preuzeto sa:www.dalmatinskiportal.hr