Uvodnik: Mirjana Čagalj, potpredsjednica za graditeljstvo, promet i veze Hrvatske gospodarske komore

Poštovani izlagači i posjetitelji 25. međunarodnog sajma GAST,

s osobitim vas zadovoljstvom pozdravljam u ime Hrvatske gospodarske komore na jubilarnom 25.  međunarodnom specijaliziranom sajmu GAST, jednom od vodećih gastronomskih i turističkih događaja u Hrvatskoj.

Hrvatska gospodarska komora, svjesna važnosti i nezamjenjivosti sajmova, pridaje veliku važnost sajamskoj industriji, a podržavanje, organiziranje i sufinanciranje nastupa naših članica na domaćim i inozemnim sajmovima jedna je od glavnih komorskih aktivnosti.

Eno-gastronomska ponuda iznimno je značajan dio svake turističke ponude, koji pridonosi prepoznatljivosti destinacije i uveliko sudjeluje u formiranju općeg turističkog iskustva. Hrvatska sa svojom bogatom enološkom i gastronomskom tradicijom, prirodnom osnovom za proizvodnju zdrave hrane te turizmom kao jednom od najpropulzivnijih djelatnosti, ima sve uvjete za još bolje i jače pozicioniranje na turističkoj karti svijeta.

Pri tom je uloga sajmova poput GAST-a, kao mjesta na kojem se susreću proizvodni i turistički sektor, ponuda i potražnja, iznimno značajna. GAST koji obuhvaća sajmove prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, namještaja, vina, kave, sladoleda i slastica te turizma pravo je mjesto susreta za sve aktere u turizmu, za plasman proizvoda te mjesto pripreme za još jednu uspješnu turističku sezonu.

GAST je ujedno i prilika za promociju kvalitetnih hrvatskih proizvoda i usluga, nosioca znakova kvalitete HGK Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta, među kojima su najzastupljeniji upravo naši prehrambeni proizvodi i pića. Putem znakova kvalitete, ali i niza akcija i projekata HGK snažno podupire i provodi aktivnosti koje promoviraju hrvatske proizvođače, podižu nacionalnu svijest o kvaliteti i sigurnosti domaće hrane te jačaju konkurentnost domaćih proizvođača.

Čestitam organizatorima na respektabilnom, 25 godina dugom putu na kojem je GAST izrastao u brend i postao sinonim za gastronomsko-turističku manifestaciju, a svim sudionicima želim uspješno poslovanje!

Hrvatska gospodarska komora