Uvodnik: Ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković

Hrvatska kao najmlađa država članica Europske unije danas broji čak 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU, što nas svrstava na sedmo mjesto po broju registriranih oznaka. Takav uspjeh rezultat je hrvatske bogate tradicije proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda visoke kakvoće, ali i zajedničkog rada, kako samih proizvođača tako i nas u Ministarstvu poljoprivrede, koji ih podupiremo od trenutka donošenja odluke o pokretanju postupka zaštite naziva sve do registracije naziva.

Uz to, dičimo se i s 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina na razini EU, 6 oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednom oznakom zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina, što također pridonosi povećanju prepoznatljivosti područja, njegovanju i razvijanju regionalne tradicije i lokalnog identiteta, ali i povećanju konkurentnosti hrvatskih proizvođača kako na lokalnom, tako i na zahtjevnom tržištu cijele Europske unije.

Zbog sveg navedenog od iznimne važnosti je informiranje potrošača o proizvodima koje kupuju te jačanje proizvodnje i promocija kvalitetnih hrvatskih proizvoda.

Upravo zato Ministarstvo poljoprivrede je uspostavilo i dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta – Hrvatska”, koji će omogućiti potrošaču pouzdanu informaciju da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti i provjerene kvalitete, a proizvođaču zaštitu od nelojalne konkurencije i nepoštenih praksi.

Hrvatska je na razini Europske unije i svijeta etablirana eno-gastro destinacija, a hrvatski proizvođači hrane i vina priznati su i poznati po autohtonoj hrani i piću koje odlikuju široka ponuda tradicionalnih okusa i raznolikost podneblja iz kojih dolaze.

Razmjena znanja, mišljenja i iskustava u okviru ovakvih projekata stvaraju preduvjete za rast i razvoj hrvatske poljoprivrede i gospodarstva u cjelini.

Ministarstvo poljoprivrede RH