Uvodnik: Gari Cappelli, ministar turizma RH

Poštovani posjetitelji i izlagači na sajmu GAST, iznimno mi je zadovoljstvo pozdraviti vas ususret vodećeg gastronomskog i turističkog događaja u Hrvatskoj – 25. međunarodnog sajma GAST 2020.

Već niz godina naša zemlja ostvaruje odlične turističke rezultate kojima poseban doprinos daje sve bolja eno-gastronomska ponuda, a što je vidljivo i u strukturi gostiju koji sve manje dolaze isključivo zbog sunca i mora, a više zbog mnogobrojnih drugih motiva kao što su zdravstveni, ruralni, nautički, ciklo, pustolovni, te kao jedan od najznačajnijih, eno-gastro turizam.

Gastronomija je svakako jedan od najvažnijih sadržaja turističkog iskustva, a izdaci za prehranu su, uz smještaj, među najvišim troškovima tijekom putovanja što znači da kvalitetom i inovativnošću u usluživanju hrane i pića možemo značajno utjecati na povećanje prihoda od turizma i zadovoljstvo gostiju ukupnom turističkom ponudom u destinaciji. Upravo zbog toga, koristim priliku da zahvalim organizatorima koji kroz manifestaciju GAST okupljaju proizvođače, distributere i ostale dionike javnog i privatnog sektora koji posluju u sferi turizma, gastronomije i enologije. Ova je manifestacija prilika za razmjenu stručnih iskustva i prezentiranje dostignuća u području hrvatske gastronomije kako bi u budućnosti ostvarili njen još kvalitetniji razvoj.

Shvaćajući važnost eno-gastro proizvoda te njihovih potencijala uskoro ćemo predstaviti akcijski plan razvoja gastro turizma koji će dati jasne smjernice za budući razvoj ovog proizvoda. Prije svega, važno je poticanje razine povezivanja dionika gastronomske i gourmet ponude na destinacijskoj i sektorskoj razini te jačanje ljudskih potencijala u svim sastavnicama lanca vrijednosti gastronomske i gourmet ponude. Tu će veliki doprinos dati i Centri kompetentnosti za školovanje kadrova za turistička i ugostiteljska zanimanja na kojima aktivno radimo, a koji će kroz umrežavanje i suradnju s poznatim inozemnim centrima, pridonijeti jačanju kvalitete obrazovanja u turističko-ugostiteljskim zanimanjima, što će u konačnici utjecati i na kvalitetu eno-gastronomske ponude naše zemlje.

Ministarstvo turizma s ponosom podržava rad međunarodnog sajama GAST, najvećeg gastronomskog događaja u regiji koji spaja poslovne svjetove i otvara nove sfere u hrvatskoj gastronomiji. Naš zajednički cilj je povezati lokalnu ponudu u jedan ukupni doživljaj Hrvatske kao turističke destinacije, zemlje dobrih domaćina i kvalitetnih proizvoda.

Vjerujem da će hrvatski turizam u budućnosti, kroz ovu i slične manifestacije te daljnjim preoblikovanjem i valorizacijom bogate eno-gastronomske baštine u turističke svrhe, imati višestruko pozitivni učinak, te da će se tako dodatno jačati prepoznatljivost Hrvatske u čitavom svijetu kao jedne od najkvalitetnijih i najznačajnijih destinacija za dolazak turista različitih interesa tijekom cijele godine.

Ministarstvo turizma RH