U prvih šest mjeseci 17 posto više novozaposlenih u turizmu

Tijekom prvih šest mjeseci 2014. godine, broj novozaposlenih u turističkim zanimanjima iznosio je 30.022 osoba, što u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje predstavlja rast od čak 17,1 posto, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

 

U spomenutom razdoblju, novozaposlene osobe u turističkim djelatnostima činile su 24,6 posto udjela u ukupnom broju novozaposlenih osoba. Najviše ih je zaposleno u zanimanjima: konobar (14,8 posto svih zaposlenih u turizmu, odnosno rast od 12 posto u odnosu na isto razdoblje lani), kuhar (12,8 posto svih zaposlenih u turizmu, odnosno rast od 18 posto u odnosu na isto razdoblje lani) i sobarica (5,7 posto svih zaposlenih u turizmu, odnosno rast od 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani).

 

„Podatak o porastu broja novo zaposlenih u turističkim zanimanjima od 17 posto u prvih šest mjeseci doista ukazuje na činjenicu kako je ovogodišnja predsezona, po gotovo svim pokazateljima, bila vrlo uspješna. Pred nama je druga polovica sedmog mjeseca i cijeli osmi mjesec, odnosno dio sezone s najvećom koncentracijom turista, pa očekujem da će rezultati u nadolazećim periodima također biti u porastu“, rekao je ministar Lorencin.

 

Broj zaposlenih na određeno i određeno/sezonski iznosio je 29.383, što je 18 posto više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine.

 

Udjel zaposlenih na određeno i određeno/sezonski u ukupno novozaposlenim radnicima iznosi 24 posto.

 

 

Preuzeto sa :  www.mint.hr