Sve više novca iz EU fondova za male i srednje poduzetnike

U Kongresnom centru Forum u Zagrebu danas je održana XVIII. Nacionalna konferencija o gospodarstvu i poduzetništvu na kojoj su sudjelovali predstavnici Vlade, resornih ministarstava, predstavnici potpornih poduzetničkih institucija, interesnih udruženja  te mali i srednji poduzetnici. 


U sklopu panel diskusije „Pitajte Vladu“, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te ministar turizma Darko Lorencin odgovarali su na pitanja okupljenih poduzetnika te najavili potpore i projekte za poduzetnike koje možemo očekivati u narednom razdoblju.


Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras poručio je kako će do kraja godine biti objavljen natječaj iz EU fondova za industriju, a prvenstveno će se poticati projekti usmjereni proizvodnju i turizam. Moći će se dobiti do 15 milijuna kuna poticaja po projektu, a Maras vjeruje u velik interes poduzetnika za natječaj. „S obzirom da smo na prvi natječaj imali 130 prijavljenih projekata i sada očekujemo veliki interes. Bitno je da svi na vrijeme dobiju informaciju o natječajima i da su uvjeti jednaki za sve“, kazao je Maras dodajući kako će se za razliku od prijašnjih godina, kada se najviše novca za poticaje malog i srednjeg poduzetništva izdvajalo iz nacionalnog proračuna, sada poduzetništvo više poticati sredstvima iz europskih fondova.

 

 nasa3

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kazao je kako se često u javnosti iznose krive brojke kada je riječ o EU fondovima i kada netko želi napasti Vladu navodi krive brojke i podatke.„Ugovoreno je 75 posto ukupnih sredstava namijenjenih Hrvatskoj, no o uspješnosti iskorištavanja tih sredstava moći će se govoriti tek kad proteknu tri godine u kojima se ugovorena sredstva trebaju utrošiti, poručio je Grčić napomenuvši kako je od 1,2 milijarde eura do sada iskorišteno 500 milijuna eura, dakle nešto više od 40 posto.
„Situacija je puno bolja nego se govori, s tim da ono pravo tek dolazi. Osim milijarde kuna za poduzetništvo čeka nas bar još šest milijardi kuna u idućoj godini u raznim drugim područjima“ poručio je Grčić naglasivši kako u apsorpciji sredstava iz EU fondova ne sudjeluje samo država već i jedinice lokalne samouprave i poduzeća.S obzirom da je tema koja se protezala kroz konferenciju bilo inovativno poduzetništvo ministar Maras je naglasio da je zadovoljan napretkom i u tom polju te da su hrvatski poduzetnici sve više počeli primjenjivati inovacije u poduzetništvu te time stvaraju dodanu vrijednost svojim proizvodima. „Tvrtke s malo sredstava i malo ljudi se uspijevaju se afirmirati i u svijetu.
Hrvatska je prošli tjedan po drugi puta pobijedila na nekom međunarodnom natjecanju. Na Start-up Nations konferenciji u Seulu, hrvatski je start-up Agrivi osvojio prvo mjesto među start-upovima iz  50-ak drugih zemalja. I takve tvrtke  koje dobivaju poticaje i od države što znači da prepoznajemo dobre projekte naših poduzetnika, a voljeli bismo da se za njih sve više čuje i u javnosti“, poručio je Maras.Prezentacije sa XVIII. Nacionalne konferencije o gospodarstvu i poduzetništvu možete naći ovdje:

Financijski instrumenti kao alat poticanja inovativnog poduzetništva
Inovativno poduzetništvo
EU Fondovi najava
Mogućnosti korištenja financijskih instrumenata

Preuzeto sa: www.minpo.hr