Suradnja „zelene i plave Hrvatske” – Virovitičko – podravska županija partner jubilarnog 25. sajma GAST

Virovitičko-podravska županija je Županija partner ovogodišnjeg jubilarnog 25. sajma GAST i na tu smo činjenicu posebno ponosi. Posebno smo ponosni, jer su kroz godine, mnogobrojni obrtnici, gospodarstvenici, poljoprivrednici, turistički radnici, s našeg područja, uz županijsku potporu sudjelovanja na sajmovima, bili dio GAST-a. Ove godine, Virovitičko-podravska županija predstavit će se u punom svjetlu, prikazujući što to nudi ovaj dio Hrvatske između Drave i Papuka, na spoju Slavonije i Podravine. Virovitičko-podravska županija je, gledajući povučena europska sredstva po glavi stanovnika, najuspješnija hrvatska županija. Upravo uz EU sredstva, obnovljena su tri dvorca. Kurija Janković u Kapela Dvoru je danas heritage hotel s četiri zvjezdice. Dvorac Pejačević u središtu Virovitice, uz uređeni Gradski park, brojne zbirke i eksponate, uz „muzej drveta” ponos je Slavonije, a Dvorac Janković u Suhopolju, budući je Centar za posjetitelje. Tu je i Dravska priča, centar za posjetitelje gdje, na jednom mjestu, možete doznati sve o biljnom i životinjskom svijetu uz našu „zelenu kraljicu”. Iznimnu ulogu u cijeloj toj europskoj priči, ima i VIDRA razvojna agencija Virovitičko-podravske županije koja je već godinama vodeća razvojna agencija Hrvatske. Županija je to, koja ima pod UNESCO-om dva zaštićena područja, Park prirode Papuk i prostor uz rijeku Dravu. Mjesto je to gdje se „stapaju kaj i što”, uz plodnu nizinu i s bogatim bazenima šuma, zbog čega je iznimno razvijena drvna industrija.
Virovitičko-podravska županija je najveći proizvođač meda u Hrvatskoj, ali i jedan od najznačajnijih proizvođača povrća u Hrvatskoj. Uz to, ovdje raste najkvalitetnija kamilica na svijetu. Na GAST-u će biti i proizvođači ljekovitog bilja, mesnih prerađevina, slastica, vina, rakija i likera s područja ove županije. Osim toga, na GAST-u će se predstaviti i Međunarodni sajam Viroexpo, koji će poput GAST-a, od 13. do 15. ožujka, doživjeti svoje jubilarno – 25. izdanje. Podsjetimo, Zemlja partner Viroexpa je najznačajnija gospodarska sila Europe – Njemačka, a Županija partner, Koprivničko-križevačka županija. Virovitičko-podravska županija, predstavit će i svoje gospodarske potencijale, ali i poduzetničke mogućnosti. Predstavit će se i sustavi navodnjavanja, po čemu je Virovitičko-podravska županija, lider u Hrvatskoj. Nedavno je europskim sredstvima, Virovitičko-podravska županija izgradila tri nova poduzetnička inkubatora, dajući tako vjetar u leđa razvoju poduzetništva i obrtništva, posebno mladima.
Mi smo županija koja svima pruža ruku i uvijek nudi iskrenu suradnju i zato smo ponosni, jer ćemo ove godine biti dio jedne prekrasne priče, dio 25. GAST-a, pružajući ruku i mogućnosti suradnje „zelene i plave Hrvatske”.

Dvorac Janković
Poduzetnički inkubator

Virovitičko – podravska županija