Sajam GAST prvi put u Spaladiumu: stiže 510 izlagača iz šest zemalja

Ovogodišnji, 21. po redu međunarodni sajam GAST po prvi put se od 2. do 5. ožujka održava u Spaladium areni.

Sanja Vuković Veić, direktorica tvrtke “Sajam Split”, organizatora ove manifestacije istaknula je kako GAST ove godine broji 510 izlagača iz šest zemalja – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Italije i Austrije.

– S ponosom najavljujem prvi sajam sladoleda i slastica u Hrvatskoj, s obzirom da taj segment gastronomije postaje sve važniji u turističkoj ponudi. Kako uvijek nastojimo povezati poslovne subjekte s turističkih tržišta, tako i ovom prilikom imamo partnera – Brodsko-posavsku županiju, čiji će proizvođači namještaja pokušati plasirati svoje proizvode uoči početka turističke sezone – naglasila je Vuković-Veić na konferenciji za novinare koja je održana u ponedjeljak u Spaladium areni.

Posjetiteljima će, nastavlja, svakodnevno biti na raspolaganju degustacije vina i jakih alkoholnih pića koja su prošla stručno ocjenjivanje, a na sajmu će biti upriličeno predstavljanje kulinarske baštine Splitsko-dalmatinske županije, kao i predstavljanje splitske gastronomske scene. Posjetiteljima će se predstaviti i Turistička zajednica Grada Osijeka sa svojim gastro specijalitetima, a bit će organizirana i humanitarna manifestacija “Poznati u kuhinji”.

U edukativnom dijelu programa očekuju nas brojne stručne konferencije u sklopu pete turističke mreže s temom “Kako poslovati bolje i biti konkurentniji u turizmu?”. Stručnjaci će govoriti o sigurnosti u turizmu, onovim pravilnicima, poslovanjima obiteljskih malih hotela kroz energetske uštede, mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova…

Dožupan Ante Šošić istaknuo je kako naša Županija uvijek podržava ovaj sajam, te se pohvalio sufinanciranjem poljoprivrednih prouzvođača u iznosu od 63 milijuna. Zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević naglasio je kako kroz tradiciju GAST-a Split ide u smjeru pravog sajamskog grada, a posebno je pohvalio njegovu edukativnu komponentu.

I Županijska komora Split je ovoj manifestaciji odavno potpora, a u ime ove institucije Danica Poparić Majić pohvalila se brojkom od preko 700 do sada održanih sastanaka kroz poduzetničku mrežu.

(Slobodna Dalmacija, 29. 02. 2016., http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/303878/sajam-gast-prvi-put-u-spaladiumu-stize-510-izlagaca-iz-sest-zemalja)