GAST 2018, Dalmacijavino

Partner GAST-a 2018: Pipi je primjer sve popularnijeg retro marketinga

Trend oživljavanja retro brandova prisutan je već duže vrijeme u svim industrijama. Koristeći svoje nasljeđe te snagu osjećaja nostalgije, brojni retro brandovi doživljavaju velik uspjeh ponovnim lansiranjem sada suvremenijem potrošaču. Poznati slogani, pakiranja koja smo nekoć imali kao djeca, pjesmice koje smo pjevali i likovi koje smo oponašali izazivaju uspomene na „dobra stara vremena“. Svjedočimo brojnim uspješnim primjerima retro marketinga i lansiranja starog branda mlađoj publici koja čak ni nema vlastite uspomene na brand. Njihovo doživljavanje retro branda je povezano uz vrijednosti koje je taj brand nekoć predstavljao, a koje su poželjne ili nedostaju u današnjem društvu. Samim time, retro brandovi se pojavljuju zagovarajući stare vrijednosti, a koristeći suvremenije elemente u svojoj pojavnosti te tako harmonizirajući prošlost i sadašnjost.

GAST 2018, DalmacijavinoPipi je domaći primjer kultnog retro branda koji je doživio uspješan relaunch 2017. godine. Tko se ne sjeća tog kultnog branda? Ljeto, more, zezancija na plaži, mokra bijela majica… Čak i oni koji se nisu ni rodili kad je Pipi narančada žarila i palila ex-yu scenom znaju za tu dalmatinsku narančadu. Pipi je sok koji je bio daleko više od samo soka. Proizveden 1971. pod zaštitnim likom poznate djevojčice s pjegicama i kečkama, Pipi je prvenstveno namijenjen djeci. Iako su ga djeca obožavala, brand je bio snažno integriran u život dalmatinske mladeži; bio je dio druženja i opuštenih trenutaka kad materijalno nije bilo toliko važno, a virtualno nije postojalo. Deset godina od postojanja branda, snimljena je kultna reklama, produkcijskih ideja koje su odmaknute čak i za današnje okvire oglašavanja, vjerno dočaravajući vrijednosti koje ljudi i dan danas vežu uz Pipi. Domaće porijeklo, odvažnost i brand koji podržava neponovljiv splitski duh zaslužni su za emotivnu vezu s potrošačem koji čak ni u najgorim trenucima kompanije ne napušta svoj omiljen ljetni napitak.

U trenutku ponovnih početaka pod novim vlasništvom, brand koji su kupovali naši mame i tate, danas se okreće adolescentima. Pokušavajući prenijeti iste emocije koje su potrošača prije vezale uz brand, koristi se načinom koji je relevantan današnjoj mladoj publici. Sada je Pipi brand odrasliji i odvažniji nego prije. Zaštitni lik, djevojčica Pipi,  više nije djevojčica; ona je sad mlada žena pozitivnog, slobodoumnog i opuštenog duha. Slogan, ujedno i headline relaunch kampanje, „boli me pipi“ otkriva fokus branda na samog potrošača tj. na osjećaj koji se u njemu javlja u trenucima na plaži, na suncu, u druženju s ekipom – s Pipijem u ruci. Pipi nastavljamo vezati uz njegovu temeljnu vrijednost – ljetnu bezbrižnost. Obzirom na feedback tržišta nakon redizajna bočice i komunikacijske kampanje u lipnju ove godine, već u prvim mjesecima novog-starog branda dokazano možemo reći da se radi o vrlo uspješnom primjeru retro marketinga.

Oživljavanje retro branda nije jednostavan zadatak. Nije jednostavno napraviti nijedan dobar branding, no u ovom slučaju postoji znatno manji prostor unutar kojeg je igra moguća ako se planira koristiti snaga imena koje je nosio nekoć voljen brand. Naslanjanje na izgrađenu emociju daje veliku prednost u startu, no bez ispravnog upgrade elementa, stari brand će se vrlo kratko zadržati na novom tržištu. Ponovnim lansiranjem Pipija ne planiramo ljude samo podsjetiti na brand i kako je nekoć bilo dobro. Planiramo Pipi ponovno učiniti velikim i omiljenim brandom koji će svjedočiti o tome kako nam je dobro i danas. Nekad Ana Sasso u fokusu, danas potrošač i poznat Pipi okus.

http://www.dalmacijavino.hr/