Ministar Vrdoljak za sajam GAST 2015.

Poštovani,

 
zadovoljstvo mi je što je Sajam GAST kao nezaobilazno mjesto okupljanja brojnih proizvođača i poslovnih ljudi iz djelatnosti prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, doživio i svoje jubilarno dvadeseto izdanje. Stalni trend rasta izlagačkog prostora, broja izlagača i posjetitelja, te broja sklopljenih i ugovorenih poslova, što je u sajamskoj industriji Hrvatske prava rijetkost, pokazuje značaj i vrijednost ove manifestacije.

 
Sa druge strane uspjeh GAST-a ne iznenađuje, budući da je riječ o događanju na kojem se povezuju ugostiteljska, prerađivačka i turistička industrija, čime se prate svjetski trendovi u turističkoj i gastronomskoj industriji te ukazuje na pravi put razvoja gospodarstva Republike Hrvatske u ovim segmentima.

 
A što se tiče gospodarskog razvoja, Ministarstvo gospodarstva je kao što je poznato ciljanim potporama u industriji i prihvaćenom strategijom razvoja, pokrenulo pozitivne tokove, a u posljednje dvije godine prihvatili smo se ozbiljne provedbe programa reindustrijalizacije Hrvatske o kojoj se do tada samo pričalo. Rezultat sve toga je rast industrijske proizvodnje, izvoza i potrošnje, ali i ono što je dugoročno možda još i važnije, rezultati se vide u promjeni strukture industrijske proizvodnje i izvoza, a posebno u najvažnijoj prerađivačkoj industriji koja i bilježi najveći rast.
Moram naglasiti da svemu tome na ovaj način pridonosite i vi, približavajući nova dostignuća u industrijskoj proizvodnji i povezujući ih s drugim sektorima i to ciljano, upravo onima kojima je to namijenjeno – potrošačima i potencijalnim partnerima. Kao što želimo razvijati i posebno poticati industriju u sektorima u kojima možemo biti najbolji i u najmanju ruku europsko konkurentni, slična nastojanja su i u turizmu, koji s industrijom i domaćom proizvodnjom mora biti usko povezan.
Autohtonost i tradicija je ono što u današnje vrijeme određenu destinaciju čini posebnom i turistima poželjnom, a upravo je GAST u proteklih dvadeset godina promicao suradnju hotelijera, restorana, i drugih turističkih djelatnika s lokalnim proizvođačima u cilju povećanja potrošnje hrvatskih nacionalnih proizvoda. Stoga sam uvjeren u svjetlu budućnost i napredak i ovoga sajma, ali i hrvatskog gospodarstva u cjelini.