Ministar Lorencin za sajam GAST 2015.

Poštovani posjetitelji sajma Gast,

 

 

U ime Ministarstva turizma, pokrovitelja sajma, želim Vam srdačnu dobrodošlicu na Gast.

 

 

Hrvatska je izuzetno bogata turistička zemlja, koja se ne ponosi samo svojom prekrasnom prirodom i bogatom kulturnom baštinom, već i dobrom hranom i vinima. Hrvatska se u svijetu sve više doživljava kao zemlja kvalitetne autohtone eno i gastro ponude, što dokazuju rezultati posljednjeg TOMAS istraživanja o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj, prema kojima, nasuprot trendu otprije desetak godina, uz „sunce i more“, turisti visoku ocjenu daju eno-gastro ponudi Hrvatske.

 

 

Shvaćajući važnost gastronomije i enologije za ukupnu turističku ponude naše zemlje, taj smo proizvod u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine ocijenili kao jedan od ključnih turističkih proizvoda na kojima će se u budućnosti graditi razvoj turizma. Također, programom Hrvatska 365 enogastronomija promovira se kao motiv dolaska u destinaciju izvan glavne turističke sezone. Na nedavno održanom prvom PPS Forumu, Hrvatska turistička zajednica predstavila je i Program Hrvatska 365 Gourmet. Osnovan je i nacionalni PPS klub te je predviđeno formiranje posebnog eno-gastro proizvodnog tima koji će zajedno s eno-gastro proizvodnim timovima destinacijskih PPS klubova organizirano raditi na promociji eno-gastro proizvoda. Predviđena su i pravila za dodjelu oznake Hrvatska 365 Gourmet za najkvalitetnije restorane, konobe i bistroe koji će u sklopu projekta djelovati na tim destinacijama, a neka od njih su da budu otvoreni minimalno deset mjeseci godišnje, da imaju dnevnu ponudu i koriste lokalne namirnice, te da zaposlenici govore svjetske jezike.

 

 

Prošle je godine Hrvatska turistička zajednica donijela i Strateški marketinški plan hrvatskog turizma koji dijeli potrošače prema ponašanju na one koji uživaju u statičnom odmoru, dinamičnom odmoru (touring), odmoru posebnih interesa te onih koji putuju zbog poslovnih obaveza. Sve ih povezuje želja i potreba za konzumacijom gastronomskog proizvoda. Kulinarstvo se danas temelji na postulatima izvrsnosti (kvaliteti namirnica), znanju, inovativnosti, te scenskoj umjetnosti. Trendovi posljednjih destljeća temelje se na industriji zabave, kao što su TV cooking show i food reallity TV, pri čemu je kulinarstvo ušlo u svaki dom. Kuhari su postali poznate osobe i zabavljači. Moderni standardi gastronomije definirani su najbolje kroz Michelinove vodiče. Tako Michelinova filozofija objašnjava gastronomiju kroz klasifikaciju restorana u zvjezdice na način da restoran s jednom zvjezdicom predstavlja vrlo dobar restoran, onaj s dvije – izvrsnu kuhinju vrijednu skretanja s puta, dok je restoran s tri zvjezdice – motiv dolaska, vrijedan posebnog putovanja.

 

 

Ako pogledamo zemlje s najvećim brojem Michelinovih vodiča, vidjet ćemo da se upravo radi o našim glavnim emitivnim tržištima (osam u Europi, plus SAD i Japan) te stoga gastronomija itekako može biti glavni motiv dolaska u Hrvatsku. Svakako da je naš dugoročan glavni cilj da hrvatski restorani uđu u crveni Michelinov vodič, na čemu nastavljamo raditi, međutim, brz, komplementaran i razmjerno znatno jednostavniji put ka međunarodnoj afirmaciji postojećih komparativnih prednosti hrvatske gourmet scene, je prije svega iskoristiti dobavljivost izvrsnih svježih namirnica koje imamo tijekom cijele godine, proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina u svim hrvatskim regijama, te mogućnost kreiranja atraktivnih dnevnih ponuda, kao ključnog elementa gourmet proizvoda. Uspostavljanjem programa Hrvatska 365 prvi puta imamo organizacijsku i marketinšku mrežu s kojom možemo krenuti u promociju Hrvatske kao uzbudljive, cjelogodišnje gastronomske destinacije.

 

 

Hrvatska kao turistička destinacija ima sve preduvjete da postane značajna mediteranska gourmet destinacija, ali za to je svakako potrebno ostvariti snažniju suradnju hotelijera, restorana, privatnih iznajmljivača i drugih subjekata s lokalnim proizvođačima jer današnji turisti u destinaciji traže autohtonost i tradiciju, žele kušati domaće proizvode i autohtonu kuhinju te im stoga takve proizvode treba i ponuditi.

 

 

Želim svima zahvaliti na doprinosu u razvoju i promociji eno-gastronomije Hrvatske te poželjeti puno uspjeha na sajmu i svim budućim projektima.

 

 

Vaš ministar, Darko Lorencin.