Ministar Darko Lorencin za Sajam GAST

 DL_2

 

 

 

U skladu sa Strategijom razvoja turizma do 2020. godine, među prioritetnim hrvatskim turističkim ciljevima je razvoj novih sadržaja i stvaranje novih motiva dolaska u destinaciju, pri čemu enologija i gastronomija imaju važnu ulogu.

 

Želimo nadići percepciju Hrvatske, kao zemlje isključivo „sunca i mora“, te se pozicionirati kao poželjno cjelogodišnje odredište i kvalitetna vikend destinacija. Hrvatska i njezine regije su bogate različitim gastro-enološkim doživljajima i ponudom, na kojima Hrvatska posljednjih nekoliko godina uspješno gradi poziciju jedne od najbrže rastućih mediteranskih gourmet destinacija.

 

Čvrstu poziciju Hrvatske na turističkoj gourmet sceni dokazuje i ovogodišnje uvrštenje tri obiteljska hotela iz Hrvatske u ponudu prestižnog Relais&Chateaux-a, udruženja koje diljem svijeta postavlja jedinstveni standard izvrsnosti u gostoprimstvu i gastronomiji. Shvaćajući važnost brendiranja na svjetskoj turističkoj sceni, Ministarstvo turizma je ove godine u sklopu programa poticanja konkurentnosti turističkog gospodarstva, pripremilo i jednu mjeru usmjerenu upravo na internacionalizaciju i međunarodnu prepoznatljivost.

 

U sklopu te mjere, smještajnim i ugostiteljskim objektima, Ministarstvo turizma će pokrivati troškove trogodišnje članarine u prestižnim svjetskim brendovima.Turizam je industrija doživljaja u kojoj su kvalitetni kadrovi vrlo važan čimbenik i zato se Ministarstvo turizma odlučilo još aktivnije uključiti u proces jačanja kvalitete obrazovanja u turizmu. U skladu sa Strategijom pripremljen je nacionalni strateški program otvaranja Centara izvrsnosti koji će kroz umrežavanje i suradnju s jakim inozemnim centrima, pridonijeti jačanju kvalitete obrazovanja u turističko-ugostiteljskim zanimanjima, što će u konačnici utjecati i na kvalitetu eno-gastrološke ponude naše zemlje.

 

Za jačanje konkurentnosti eno-gastronomskog segmenta potrebno je ostvariti još snažniju suradnju hotelijera, restorana, privatnih iznajmljivača i drugih subjekata s lokalnim proizvođačima. Turisti danas u destinaciji traže autohtonost i tradiciju, žele kušati domaće proizvode i autohtonu kuhinju te im stoga takve proizvode treba i ponuditi.