Kozina: Kvaliteta hrvatskih vina sve bolja, ali cijena bi trebala biti niža

vino

 

SPLIT – Kakvoća hrvatskih vina iz godine u godinu sve je bolja i ne moramo strahovati za budućnost vina, izjavio je danas u Splitu predsjednik Udruženja enologa Hrvatske Bernard Kozina nakon ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića, a pobjednicima će priznanja biti uručena na tradicionalnom sajmu GAST u ožujku.

 

Ocjenjivanje oko 150 uzoraka vina iz Hrvatske i okolnih zemalja pokazalo je trend unapređenja hrvatskih vina općenito, ali i vina iz susjednih zemalja, rekao je Kozina, koji je bio i predsjednik ocjenjivačkog suda.

 

Istaknuo je da se unapređuje tehničko-tehnološka razina vinogradarstva i vinarstva te da ljudi stječu sve bolja znanja i iskustva u proizvodnji vina.

 

Hrvatska se vina po kvaliteti mogu potpuno ravnopravno nositi s vinima iz zemalja Europske unije, ustvrdio je Kozina i dodao da su ona iz godine u godinu i po cijeni sve prihvatljivija turistima koji će ih, po njegovu mišljenju, ubuduće sve više konzumirati.

 

Na pitanje kako komentira to što veliki trgovački lanci u Hrvatsku uvoze vina koja su jeftinija od domaćih i hoće li to utjecati na domaću proizvodnju vina, Kozina je odgovorio kako je “svaka konkurencija dobrodošla”, ali, dodao je, hrvatski proizvođači vina moraju razmisliti o tome kako pojeftiniti proizvodnju.

 

Svi oni koji su u vinarsko-vinogradarskom poslu moraju učiniti više da domaćeg potrošača uvjere da su naša vina jednako dobra, vrlo često i mnogo bolja od uvoznih, istaknuo je.

 

Izvijestio je kako je ukupni pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja kakvoće vina za sajam GAST “Traminac”, bijelo vino proizvedeno u PPK Kutjevu.

 

U kategoriji bijelih mirnih suhih i polusuhih vina pobjednik je vino “Pošip” Poljoprivredne zadruge Čara, a u kategoriji crnih mirnih suhih i polusuhih vina pobjednik je vino “Blatina de Broto” Vinarije iz Čitluka (BiH).

 

U kategoriji pjenušavih vina pobjednik je “Perlan dubrovački” Obrta za vinogradarstvo i vinarstvo Sila Laeta iz konavoske Grude.

 

Svi su uzorci bili šifrirani i nijedan član ocjenjivačkog suda nije znao koji uzorak kome pripada, rekao je novinarima Bernard Kozina.

 

Preuzeto sa: www.seebiz.eu