Javna ustanova RERA S.D. na Sajmu GAST 2020 predstavlja projekt BIOCOMPACK-CE

U posljednje vrijeme, biorazgradiva kompostirajuća ambalaža brzo je postala bitan dio globalnog tržišta ambalaže, iako je još uvijek vrlo ograničen ovaj specijalizirani sektor u odnosu na veliko tržište ambalaže. Potražnja je sve veća i nastavit će se povećavati, jer tvrtke koriste ambalažu kao sredstvo za zaštitu i promicanje sigurnosti okoliša kao i svojih proizvoda. U kontekstu postojećih rješenja za gospodarenje otpadom, kompostirajući ambalažni proizvodi s kratkim životnim ciklusom, poput ambalaže koja sadrži hranu (npr. folija za omatanje i vrećice) i predmeti namijenjeni za jednokratnu upotrebu (plastični pribor za jelo, pladnjevi, šalice, termo kutije za hranu i sl.) sve su traženiji.
Ambalaže nam pružaju brojne prednosti, ali često imaju vrlo kratak vijek trajanja prije nego što postanu otpad. Sadrže materijale koji se mogu ponovo upotrijebiti, ali samo ako dizajn proizvoda i način na koji sakupljamo i obrađujemo otpad omogućavaju ekonomičan i učinkovit proces. Kombinacije materijala predstavljaju poseban izazov.
U tom smisli, projekt BIOCOMPACK-CE predstavlja na ovogodišnjem sajmu GAST nekoliko proizvoda i tvrtki: BIOPLAN d.o.o., Kaštel Kambelovac s biorazgradivim vrećicama za pakiranje svježeg povrća, Ecocortec d.o.o., Beli Manastir s biorazgradivim vrećicama za smeće namijenjenim restoranima i tvrtku Ugrinpack Kft., Mađarska s biorazgradivim šalicama za tople i hladne napitke.

Projekt BIOCOMPACK-CE financira se iz programa Središnja Europa, a projekt na području Splitsko-dalmatinske županije provodi Javna ustanova RERA S.D.

Javna ustanova RERA S.D.