GAST 2019, Stanić

GAST savjetuje: 3 načina kako marketinški iskoristiti sajam GAST

Sajmovi su nezamjenjiv komunikacijski i marketinški instrument za mala i srednja poduzeća koja predstavljaju oko 90 % svih izlagača na svjetskim sajamskim priredbama. Marketinški potencijal gospodarskih manifestacija ove vrste, pa tako i sajma GAST, značajno je porastao u vrijeme razvoja suvremenih komunikacijskih kanala, osobito društvenih mreža bez kojih je danas nezamisliva bilo kakva marketinška kampanja.

Glavna specifičnost medijske kampanje sajma GAST kojom se promoviraju brendovi i proizvodi na tržištu je ciljani marketing usmjeren publici kojoj je i namijenjen jer je sam sajam tematski određen specifičnim djelatnostima vezanima u širem smislu za turizam (ugostiteljstvo, hotelijerstvo, gastronomija, prehrana i pića). U nastavku Vam donosimo tri načina kako marketinški iskoristiti sajam GAST kojeg prati iznimna medijska kampanja na svim razinama, od najava u medijima (radio, tv, portali, tisak), slanja newslettera na tisuće relevantnih adresa, objava na web stranici sajma i društvenim mrežama do sajamskog kataloga te organizacije događanja za vrijeme trajanja sajma.

  1. Predsajamske marketinške aktivnosti

Marketinške aktivnosti započinju mjesecima prije održavanja sajma. Tijekom te predsajamske komunikacije izlagači trebaju osmisliti cjelokupnu strategiju nastupa na sajmu (ekskluzivni sajamski popusti, nagrade za posjetitelje, sudjelovanje u sajamskim događanjima i sl.) te u dogovoru s organizatorima izraditi i dostaviti neophodne materijale poput bannera u zadanim formatima, letaka, brošura, video sadržaja,  fotografija proizvoda ili usluge koje posebno žele istaknuti uz prateći tekst (content marketing blog s linkom na web stranicu izlagača) u kojem se na profesionalan način predstavlja kako proizvod/usluga, tako i brend. Naime, 75% posjetitelja sajma doći će na sajam s unaprijed određenim programom u kojem su najčešće predvidjeli vidjeti ono što planiraju kupiti.

  1. Sponzorstvo ili partnerstvo

Sponzorstvo nad sajmom ili partnerstvo u njegovoj organizaciji kao sredstva marketinške promidžbe su izuzetno učinkovita u iskazivanju podrške sajmu i u javnosti ostavljaju sliku tvrtke sa stabilnim poslovanjem i čvrstim pozicioniranjem na tržištu. Istodobno garantiraju prisutnost brenda u svim sajamskim materijalima, prezentacijama i događanjima. Sponzorski i partnerski paket nudi niz mogućnosti za povećani interes poslovnog svijeta i publike. Sponzorstvo je moguće i nad nekim od segmenata sajma GAST koji imaju edukativni (radionice, predavanja), humanitarni karakter (kulinarski show, spravljanje koktela) ili događanja koja se mogu zajednički osmisliti i organizirati na centralnoj bini.

  1. Oglašavanje i promidžba sajamske ponude

Iako se glavnina marketinških aktivnosti obavlja u predsajamsko vrijeme, dio njih odvija se i u vrijeme trajanja sajma kada izlagači imaju priliku za neposredan kontakt s medijima i prezentaciju svojih proizvoda ili usluga kroz vid oglašavanja koji im najviše odgovara, a u suradnji s organizatorom sajma. Istodobno, u to vrijeme izlagači imaju prigodu sudjelovati u medijima zanimljivim zajedničkim prezentacijama, na stručnim skupovima, predavanjima, radionicama, humanitarnim i drugim događanjima u organizaciji Sajma Split. Svoju sajamsku ponudu također mogu predstaviti uživo sa svog izlagačkog štanda, u realnom vremenu, putem live prezentacija ili video priloga/intervjua koji će se objaviti na društvenim mrežama, web stranicama i portalima.

Konačno, sve ono što učinite na svojoj marketinškoj promidžbi, vraća Vam se i plaća u obliku kontakata i ugovorenih poslova na sajmu GAST.

Želite iskoristiti poslovni zamašnjak i marketinški potencijal sajma GAST? Kontaktirajte nas na vrijeme i krenimo u još jedan GAST zajedno!