GAST preporučuje: Šampionska vina za šampionski Božić i Novu godinu

Držali se tradicionalnog menija za nadolazeće blagdane, Božić i Novu godinu, ili isprobavali gastronomske delicije drugih naroda i kultura, vrlo je važan izbor pića koje konzumiramo uz određeno jelo. Da bi užitak bio potpun, u nastavku Vam donosimo najčešća jela koja će krasiti blagdanske stolove na našim prostorima te preporuke najboljih, šampionskih vina ocijenjenih na Dionizijani 2018, natjecanju vina i jakih alkoholnih pića koje se tradicionalno održava uoči međunarodnog sajma GAST na kojem se pobjednicima uručuju zaslužene nagrade.

Iako kao neko generalno pravilo važi: crna vina uz tamna mesa, divljač i plavu ribu, abijela vina uz svijetla mesa i bijelu ribu, razliku pravi način na koji je jelo spravljeno i vrsta vina koje ćemo uz njega konzumirati kao najbolju, dobitnu kombinaciju. Dakle, jako je bitno od koje sorte grožđa je vino i kako se njegov bouquet sljubljuje s mesom, ribom, začinima, prilozima…

No, idemo redom. Badnjak, dan koji prethodi Božiću obilježen je posnim jelima, ribom, morskim plodovima i suhim bakalarom spravljenima na bezbroj raznih načina. Ukoliko bogati blagdanski stol kreće predjelom koje čini salata od hobotnice ili muzgavaca, uz nju ćemo poslužiti vino poput plavca malog, dok uz rakove i školjke najbolje paše dobro ohlađeno bijelo suho i jako vino poput istarske malvazije, prominskog debita, viške vugave, te korčulanskih pošipa i grka. Iznimno, uz sirove kamenice servirane s limunom ili jela od jastoga, savršeno pristaje šampanjac ili pjenušac. Uz bakalar i ribu na brudet, ribu s gradela poslužit ćemo pošip ili nešto pitkiji rukatac ukoliko su jela jako začinjena.

Na Božićnom i/ili novogodišnjem stolu tradicionalno se služi tuka (purica) i uz nju, kao i uz ostalu perad te svinjetinu, pijemo širok spektar bijelih srednje jačine. Najčešće se savjetuju bijela suha do polusuha vina u koja spadaju bijeli i sivi pinot, zeleni silvanac, chardonnay, škrlet ili bijeli kaštel. Uz pašticadu, šakrtocete i druga jela spravljena od crvenog mesta (junetine i govedine) servirat ćemo crna puna suha i polusuha vina, srednje jaka vina kao što su merlot, frankovka, crni pinot, cabernet sauvignon ili teran, uz divljač će savršeno pasati jača crna vina – cabernet sauvignon, merlot, shiraz, babić, faros, plavac, frankovka, crni pinot, postup, dingač i vina barrique, dok uz janjetinu izvrsno ide crni cabernet souvignon. Teletina “voli” kiselkasta, odležana bijela vina poput graševine, rizlinga ili bijelog pinota.

Uz mesna jela s ražnja i roštilj piju se graševina, bijeli i sivi pinot, malvazija, rajnski rizling, chardonnay te roze i crna vina, a uz zrele sireve koji se služe najčešće u kombinaciji s pikatnim pršutom ili suhom pečenicom, trebamo odabrati stara crna i barrique vina poput merlota, frankovke, postupa ili plavca.

I desert traži “svoje” vino. Nakon badnjačkih fritula i božićnih slastica, najbolje će sjesti neko od desertnih, nešto slađih i laganijih bijelih vina, kao što su muškat, predikatna graševina, slatka malvazija, maraština, traminac – ledena berba, poluslatki chardonay ili čašica dalmatinskog prošeka.

Više o preporučenim vinima, možete naći među šampionskim i drugim vinima nagrađenima na Dionizijani 2018, na linku https://www.gastfair.com/gast-2018-favoriti-dionizijane-nagradena-najbolja-vina-pjenusci/.

Na kraju, nezaboravite: samo loša vina nisu dobra i ne pašu ni uz jedno jelo, a kao što može pokvariti obrok konzumacijom nakon jela, loše vino jednako tako kvari i samo jelo u koje ga često stavljamo tijekom kuhanja kako bi ga “potrošili” i “da se ne baci”. Dobro vino oplemenit će svako jelo, pa čak i kad se lagano degustira tijekom njegove pripreme.

Dobar tek i sretni predstojeći blagdani!