GAST 2022: Regionalno natjecanje World Skills Croatia

Turističko-ugostiteljska škola Split – Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu organizira Regionalno natjecanje World Skills Croatia koje se 16. i 17. ožujka 2022. godine održava na 26. međunarodnom sajmu GAST 2022 u Spaladium Areni.

U sklopu višednevnog natjecanja u nekoliko disciplina, na GAST-u će se održati regionalno natjecanje u kategorijama pomoćni kuhar i slastičar, slastičarstvo, kuharstvo i ugostiteljsko posluživanje.

Regionalno natjecanje World Skills Croatia – pomoćni kuhar i slastičar održat će se održat će se od 11:00 do 15:00 sati u srijedu, 16. ožujka na glavnoj bini GAST-a, dok će na istom mjestu vještine u izradi slastica, u terminu od 15:00 do 19:00 sati pokazati natjecatelji u kategoriji slastičarstva.

Drugog dana sajma GAST 2022, na GAST bini, od 10:00 do 14:00 te od 14:30 do 18:30 sati kuhače će ukrstiti kandidati Regionalnog natjecanja World Skills Croatia – kuharstvo. Ovom prigodom, predviđena je priprema predjela, glavnog jela i deserta. Također, paralelno, u terminu od 10:30 do 16:30 održat će se natjecanje u kategoriji ugostiteljskog posluživanja.

Na kraju svakog pojedinačnog natjecanja, bit će izabrani najbolji i organizirano proglašenje pobjednika u pojedinoj natjecateljskoj disciplini.

Preostala natjecanja u sklopu Regionalnog natjecanja World Skills Croatia u disciplinama poslovanje recepcije hotela i poslovanje turističke agencije, održat će se u prostorima organizatora, Turističko-ugostiteljske škole Split.

WorldSkills je organizacija koja organizira svjetska prvenstva strukovnih vještina, a održavaju se svake dvije godine u različitim dijelovima svijeta. Organizacija, koja također održava konferencije o strukovnim vještinama, sebe opisuje kao globalno središte za vještine. Okuplja mlade ljude, industriju, vlade, obrazovne i druge institucije kako bi promovirao prednosti i potrebe za kvalificiranim stručnjacima. Ciljevi natjecanja uključuju pokazivanje prednosti za učenje u strukovnom obrazovanju i poticanje ‘uvažavanja’ između strukovnih i akademskih kvalifikacija.

Ovogodišnje svjetsko natjecanje World Skills će se održati u Shangaiu u Kini u listopadu 2022. godine.

Nositelj licence za Hrvatsku je Agencija za strukovno obrazovanja i obrazovanje odraslih (ASOO) koja je hrvatsko državno natjecanje u strukovnom obrazovanju nazvala World Skills Croatia.

Na sajmu GAST organiziraju izučno (međužupanijsko) natjecanje u sektoru turizma i ugostiteljstva, kojeg je domaćin Turističko-ugostiteljska škola, Split – Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva kako bi se javnosti pokazale sve vrijednosti strukovnog obrazovanja, naročito u grani gospodarstva koja je strateška za Hrvatsku.