GAST 2019: Uvodnik župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

Poštovani organizatori, sudionici i posjetitelji Sajma,

Čast mi je i istinsko zadovoljstvo pozdraviti i iskazati dobrodošlicu svim proizvođačima, inovatorima, distributerima i turističkim djelatnicima koji ste stigli iz jedanaest zemalja iz našeg bližeg i daljeg okruženja, kako biste, ovdje u Splitu razmijenili ideje i iskustva, obnovili stare i sklopili nove poslove. Uz 14. Sajam za turizam, tu ste i vi, dugogodišnji poznanici sa međunarodnih sajmova: prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, namještaja, kave, vina te sladoleda i slastica. Koristim prigodu čestitati organizatorima 24. Sajma na izvrsnoj organizaciji i bogatom programu s različitim radionicama i stručnim konferencijama. Samo tako, zajednički, stručno i sustavno možemo pokrenuti hrvatsku poljoprivredu i turizam, povezati zelenu i modru Hrvatsku te potaknuti naše ljude na kupnju domaćih proizvoda.

Mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji smo odavno prepoznali mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva kao izvrstan model zadržavanja i zapošljavanja mladih obitelji u ruralnim područjima Županije. Zato smo ove godine, uz sufinanciranje i izgradnju infrastrukturnih projekata, probijanje i održavanje poljskih putova i sufinanciranje nabave sadnica i sadnog materijala, odlučili pokrenuti projekt „Tu je tvoj dom“, više razvojni nego socijalni projekt, kroz koji ćemo sufinancirati izgradnju i obnovu obiteljskih kuća u Zagori i svim mjestima županije u kojima zadnjih godina bilježimo značajan pad broja stanovnika. Uz to će županija, svima koji imaju ideje, te žele pokrenuti i razvijati samoodržive projekte u poljoprivredi, ruralnom turizmu i proizvodnji, uvijek biti siguran partner i oslonac.

Raduje me osobito činjenica da ovogodišnji sajam ima humanitarnu manifestaciju „Poznati u kuhinji“. Uvijek je dobro – činiti dobro!

S tom porukom Vas pozdravljam i želim ugodan boravak u gradu Splitu i našoj prelijepoj Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije