• hr

GAST 2019: Uvodnik potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića

Dragi izlagači i posjetitelji,

manifestacije poput GAST-a koje okupljaju proizvođače hrane, industriju, inovatore i stručnjake imaju važan utjecaj na budućnost poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane u Hrvatskoj, zbog prilike za stjecanje novih iskustava, poznanstava i razmjene znanja.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

U Ministarstvu poljoprivrede trudimo se u svakoj prilici prezentirati domaće proizvođače hrane, potaknuti potrošače na kupnju lokalnih proizvoda i povećati razinu svijesti naših građana da je lokalno uzgojena hrana daleko kvalitetnija od one koja do tanjura putuje i do nekoliko tisuća kilometara. Ipak, promidžba neće riješiti probleme s kojima se godinama susreću naši proizvođači, a opet, za te probleme nema brzih rješenja. Zato smo u ostvarenje naše vizije hrvatske poljoprivrede krenuli sustavno i planski.

U dva navrata smo smanjivali stopu PDV-a, pa se sada osim na repromaterijal, sadnice, sjeme i hranu za životinje, stopa od 13% primjenjuje i na svježe meso, voće, povrće, ribu i jaja kao i na isporuku živih životinja. Uveli smo jednaka pravila igre za sve sudionike lanca opskrbe hranom jer su primarni proizvođači, naši poljoprivrednici, bili u vrlo nepovoljnom položaju. Više se ne dozvoljavaju nepoštene trgovačke prakse poput prodaje ispod nabavne cijene, naplatu ulaska u trgovačke lance i na police, akcije koje su na teret proizvođača i slično.

Našim vinarima i vinogradarima godišnje smo stavili na raspolaganje više od deset milijuna eura za promociju vina na domaćem i trećim tržištima, za rekonstrukciju vinarija, sadnju novih vinograda, ulaganja u marketing vina. Pripremili smo i novi Zakon o vinu kojim decentraliziramo ocjenjivanja vina, uvodimo veću kontrolu na terenu te doprinosimo administrativnom rasterećenju od 33% u odnosu na postojeće propise. Ukidamo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet i evidencijske markice te uspostavljamo četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva dobila su poseban status i poseban zakon, prvi takav u EU, jer su OPG-ovi temelj razvoja hrvatskih ruralnih područja. Da bismo u ruralnim područjima stvorili poželjne uvjete za životi i rad, uz potporu poljoprivrednoj proizvodnji, financiramo i izgradnju infrastrukturnih projekata, gradimo dječje vrtiće, vatrogasne domove i mjesta za rekreaciju, potičemo samozapošljavanje. Ulažemo u mlade i male poljoprivrednike koji žele proširiti proizvodnju i baviti se i drugim uslužnim djelatnostima, u one kojima nedostaje zemlje, mehanizacije ili opreme, kao i u one koji su već snažni i veliki, ali imaju planove za širenje poslovanja i zapošljavanje novih djelatnika.

Sve što radimo radimo za bolju zajedničku budućnost i želimo da u nama imate partnera, suradnika i oslonac.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić