GAST 2019: Uvodnik ministra turizma Garija Cappellija

Poštovani posjetitelji sajma GAST, ljubitelji autohtone hrvatske eno – gastronomije, s velikim vas veseljem pozdravljam ususret vodećeg gastronomskog i turističkog događaja u Hrvatskoj,  24. međunarodnog sajma GAST 2019.

Hrvatska se iz godine u godinu dokazuje kao privlačna i kvalitetna turistička destinacija koja oduševljava raznolikom ponudom, inovativnim sadržajima i gostoljubivošću domaćeg stanovništva. Uz bogato kulturno nasljeđe, prirodne ljepote te blagu mediteransku klimu pogodnu za razvoj cjelogodišnjeg turizma, naš nam geografski položaj i tradicija daju preduvjete za stvaranje konkurentne eno-gastro destinacije koja je već prepoznata i u svijetu. Kvalitetu naše kuhinje i eno-gastro proizvoda potvrđuju i najznačajniji svjetski gastro kritičari, a ponosni smo što je Hrvatska ucrtana i u kartu nekoliko svjetskih gastro vodiča koji upravo Hrvatsku preporučuju ako želite kušati nešto originalno.

Značaj hrvatske gastronomije i enologije za ukupnu turističku ponudu i konkurentnost nacionalnog turizma, prepoznat je i u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine u kojoj je ocijenjen kao jedan od ključnih turističkih proizvoda kojima će se posvetiti posebna pozornost i na kojima će se u budućnosti graditi razvoj cjelogodišnjeg  turizma.  Kao takva, eno – gastro ponuda neizostavan je element u kreiranju turističkog razvoja cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj.

Značaj eno – gastronomije u našem turizmu potvrđuju i rezultati istraživanja „Tomas ljeto“ prema kojem Hrvatska sve više privlači ljubitelje dobre hrane i pića, istinske poznavatelje gastronomije i enologije koji žele uživati u autohtonim i tradicionalnim okusima naše zemlje. Prateći i postavljajući trendove, u Ministarstvu turizma posebno radimo na poticanju izvrsnosti u gastronomiji, izgradnji i opremanju novih objekata usklađenih s tradicijskim značajkama lokalne arhitekture te s vrhunskom ponudom lokalnih delicija i tematiziranju hrvatskih regija kako bi se iskoristila eno-gastronomska različitost. Iznimno nam je važno povezati lokalne proizvođače poljoprivrednih proizvoda s ugostiteljskim sektorom, ali i poticati ulaganje u događanja na temu hrane i pića. Isto tako, mnogo ulažemo u edukaciju u turizmu i ugostiteljstvu te vjerujemo da na tragu ovih aktivnosti,  Hrvatska kao turistička destinacija ima sve preduvjete za još snažniji razvoj ka jednoj od najznačajnijih mediteranskih eno-gastro destinacija.

Ministarstvo turizma s ponosom podržava rad međunarodnog specijaliziranog sajama GAST, najvećeg gastronomskog događaja u regiji koji spaja poslovne svjetove i otvara vrata hrvatskoj gastronomiji. Naš zajednički cilj je povezati lokalnu ponudu u jedan ukupni doživljaj Hrvatske kao turističke destinacije, zemlje dobrih domaćina i kvalitetnih proizvoda.

Vjerujem da će hrvatski turizam u budućnosti, kroz ovu i slične manifestacije te daljnjim preoblikovanjem i valorizacijom bogate eno-gastronomske baštine u turističke svrhe, imati višestruko pozitivni učinak, te da će se tako stvoriti prepoznatljivost Hrvatske kao destinacije koja je zanimljiva i domaćim i stranim turistima tijekom čitave godine.