GAST 2019: “GAST u slast! – Od zore do sumraka, samo za hedoniste” – program događanja

“GAST u slast! – Od zore do sumraka, samo za hedoniste”, predstavljanje i degustacija bogate gastronomske i enološke ponude splitske gastro scene, od autohtonih dalmatinskih jela i vina, starinskih ili s notom suvremenosti do svjetski poznatih receptura u novom ruhu, jedno je od posjetiteljima i gostima najatraktivnijih događanja u okviru 24. međunarodnog sajma GAST 2019. Na ovogodišnjoj manifestaciji nam kuhaju poznati chefovi i prezentiraju se splitski restorani. Svi posjetitelji sajma GAST moći će uživati u delicijama Mishlenovih kuhara, novim načinima pripreme ribe i mesa, ali i sasvim novim okusima slastica i sladoleda.

Kulinarski gastro show, organiziran u suradnji sa restoranom ZRNO SOLI – partner restoranom sajma GAST 2019 – održava se tri sajamska dana, u popodnevnim satima, prema slijedećem rasporedu:

SRIJEDA:

13:00 – 14:30 – ZRNO SOLI (chef Stjepan Vukadin)    

sponzor: Riso Gallo – najbolja talijanska riža u režiji ZRNO SOLI

*** Kako pripremiti dobar rižoto?

Vodeći splitski restoran, poznat po svježoj ribi te tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji na moderan način, od prošle godine nosi Michelin Guide Croatia preporuku, te uživa u mediteranskoj kuhinji u punom smislu. Chef Stjepan Vukadin, jedan od najboljih mladih kuhara hrvatske gastro scene, ali potpuno drugačiji sa svojom životnom pričom. Rižoto nije jednostavno pripremiti, a to će vam i pokazati.

15:30 – 17:00 – Restoran Šug (chef Duje Kanajet)   

sponzor: Mutti

*** Po domaći: “Manistra na pome”

Chef Duje Kanajet, proglašen je mladim talentom godine prema Gault & Millaua Croatia 2018., poznat po domaćoj spizi, a najviše voli spremati ribu. 2018. odlučio se na otvaranje svog vlastitog restorana, pod nazivom Šug sa svojim prijateljem i partnerom u kuhinji Mateom Kordićem.

ČETVRTAK:

13:00 – 15:00 Konoba Campanelo (chef Mate Sučić) 

*** Jelo iznenađenja                                                                                                    

Chef Mate Sučić, mladi je kuhar poznat svojoj politici kuhinje: tradicionalno na moderan način. Kroz 2018. napravio je uzlet kuhajući uz bok najboljim hrvatskim kuharima poput Davida Skoke, Hrvoje Zirojević, Tom Gretić i dr. Danas je chef kuhinje u novootvorenom restoranu La belle Vie u Vodicama, a kuha i u svojoj konobi na didovini u Sučićima kraj Šibenika koju je otvorio krajem prošle godine. Uz konobu, posjeduje i OPG iz kojeg koristi namirnice za svoja jela. Strastveni je ribolovac i lovac.

15:30 – 17:00 chef Toni Klarić (Vepar)  

*** Materina spiza

Chef Toni Klarić, mladi kuhar, već dobro poznat po svojim “tavama, tećama i loncima”.

Ne, Vepar ih ne prodaje već u njima sprema jela jednaka onima što su ih spremale naše bake i majke, te je po tome poznat diljem cijele Dalmacije. Vepar ima još jedan nadimak, a i on govori u čemu je najjači – „Na Žlicu“!

17:00 – 19:00 Restoran Zora bila (Sandra & Dane)

*** Sljubljivanje šampiona Dionizijane 2019 s kulinarskim specijalitetima

Restoran Zora bila by Sandra & Dane, dugogodišnji su partneri Sajma GAST. Kao prijašnjih godina, tako će i ove godine ovaj životni i gastro par imati najatraktivniju zadaću na sajmu GAST 2019 – sljubiti šampionska vina s 24. međunarodnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića – Dionizijana 2019, sa svojim specijalitetima.

Restoran Zora bila tradicionalno je okupljalište svih ljubitelja najbolje i najkreativnije hrane u Splitu i šire. Najbolje ocjenjeni restoran u Splitu po Galut Millau vodiču, koji je jedan od jedina dva relevantna svjetska gastro vodiča, potvrdio je i u međunarodnim krugovima da je Zora bila već godinama Splitski gastro br. 1. Ovaj obiteljski restoran smješten je na najljepšoj Splitskoj plazi Bačvice, u izvanredno uređenom ambijentu s pogledom na Brač, Šoltu i splitska vrata.

  • Tuna sashimi, wasaby majoneza, prah crnih maslina, đumbir, mladi luk – Chardonnay
  • Odležani steak, umak od šljiva i crnog vina, rimski njok – Blatina
  • Panna cotta od bazge, coulise od limuna – Desertno

PETAK:

11:00 – 12.30 Okusi Slavonije i Baranje

*** “Iš paprikaš” ili “iš fiš” u kotliću i fine “svinjarije”

U organizaciji Turističke zajednice Baranje, TZ Osječko-baranjske županije, TZ Grada Đakova i PP Kopački rit, ua posjetitelje i goste sajma GAST 2019, održat će se prezentacija jedinstvenog recepta i degustacija “iš paprikaša” ili “iš fiša”. Jelo se priprema u kotliću, jednako kao i baranjski fiš paprikaš, ali se umjesto ribe stavlja piletina. Uz ovo jelo se slaže bijelo vino – baranjska graševina vinarije Svijetli dvori.

S obzirom da je u Slavoniji i Baranji nezaobilazno predjelo u obliku suhomesnate plate, OPG Jančo i Udruga kulinara Đakovo predstavit će svoje delicije (kobasica, kulen, kulenova seka, slanina i čvarci). Uz navedene plate servirat će se vina vinarije Vukoje.

13:00 – 15:00 Obitelj Zigante (chef Bojan Gržentić)  

*** Tartufi – ponos Istre

Obitelj Zigante, najpoznatiji je proizvođač tartufa i proizvoda od tartufa u Hrvatskoj. Prava prekretnica za cijelu obitelj dogodila se kada je Giancarlo u Motovunskoj šumi pronašao bijeli tartuf of 1.310 grama. Ogroman tartuf nazvan Millenium upisan je u Guinessovu knjigu rekorda i zauvijek je cijelu obitelj Zigante usmjerio unapređenju statusa istarskih tartufa. Danas tvrtku Zigante tartufi, koju je 1990. godine osnovao Giancarlo, vodi nova generacija – kći Antonella te sinovi Adriano i Marino. Obitelj Zigante na čelu s mladim kuharom Bojanom Gržentićem.

15:30 – 17:00 Obitelj Zigante (chef Bojan Gržentić)

*** Tartufi – ponos Istre

Obitelj Zigante, najpoznatiji je proizvođač tartufa i proizvoda od tartufa u Hrvatskoj. Prava prekretnica za cijelu obitelj dogodila se kada je Giancarlo u Motovunskoj šumi pronašao bijeli tartuf of 1.310 grama. Ogroman tartuf nazvan Millenium upisan je u Guinessovu knjigu rekorda i zauvijek je cijelu obitelj Zigante usmjerio unapređenju statusa istarskih tartufa. Danas tvrtku Zigante tartufi, koju je 1990. godine osnovao Giancarlo, vodi nova generacija – kći Antonella te sinovi Adriano i Marino. Obitelj Zigante na čelu s mladim kuharom Bojanom Gržentićem.

Pored gurmanske manifestacije “GAST u slast! – od zore do sumraka, samo za hedoniste”, u organizaciji naših izlagača održat će se i niz drugih prezentacija i degustacija među kojima izdvajamo:

17:00 – 19:00 heritage hotel i restoran Pašike, Trogir

*** Jedinstven spoj tradicionalnog s modernim

Jedinstven spoj tradicionalnog s modernim, moto je ovogodišnjeg nastupa trogirskog heritage hotela i restorana Pašike na sajmu GAST 2019. Gastronomska ponuda Pašika temelji se na autohtonim jelima spravljenim po obiteljskim recepturama koje se prenose s koljena na koljeno, ali i na jelima s notom suvremene gastronomije.

Iz bogate palete svojih jela, kojima su osvojili i priznanje “travellers choice 2018” najvećeg svjetskog turističkog portala Trip Advisor, chefice hotela i restorana Pašike, baka Franka i njena kći Mara, za posjetitelje i goste sajma GAST pripremile su tri jela koja čine jedinstven spoj tradicionalnog i modernog:

  • princeze od bakalara,
  • kremasta grdobina s maslinama i
  • trogirski rafioli.

“Poznati u kuhinji” – humanitarna revija, subota, 11:00 – 12:30 sati

Ljuta spiza – natjecanje u jedenju ljutih burgera, subota, 13.30 – 14:30 sati

Dobro nam došli na GAST 2019!