GAST 2018, Tomislav Tolušić

GAST 2018: Uvodnik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića

Poštovane dame i gospodo, dragi domaćini,

Osobito mi je zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Ministarstva poljoprivrede i u svoje osobno ime u prigodi otvaranja – 23. međunarodnog sajma GAST 2018. Ova manifestacija uspješno svjedoči svoju dugu i bogatu tradiciju, odavno se upisala među najznačajnija sajamska događanja u Republici Hrvatskoj.

GAST se definitivno nametnuo kao jedinstven projekt u službi promocije ukupnog hrvatskog gospodarstva, no ono što mene kao ministra poljoprivrede posebno raduje to su prezentacija i promocija brojnih, ne samo autohtonih proizvoda u segmentu hrane i pića.

Stoga koristim i ovu prigodu kako bih još jednom naglasio da su poljoprivreda i prehrambena industrija među glavnim strateškim djelatnostima hrvatskog gospodarstva. Cilj Ministarstva poljoprivrede je dati maksimalan učinak u stvaranju poticajnog okvira za još uspješniju proizvodnju hrane, ali i povezivanje proizvođača s hotelsko-ugostiteljskim sektorom jer, potrošnja lokalno proizvedene hrane kroz turistički tanjur odličan je izvozni kanal.

Hrvatska, kao srednjeeuropska i mediteranska zemlja, može se pohvaliti s mnoštvom raznovrsnih gastronomskih regija, takvo što ima malo koja  država iz našeg bližeg ili daljeg susjedstva. S golemim bogatstvom i raznolikošću tradicionalnih prehrambenih proizvoda imamo bezbrojne mogućnosti koje pridonose i nacionalnom identitetu Hrvatske, promociji i prepoznatljivosti naše gastronomske ponude, ali i šire ugostiteljsko-turističke ponude, i to ne samo na europskom već i na globalnom prostoru.

Brojni inozemni turisti koji su danas zadovoljni našom gastro ponudom, u kojoj uživaju za vrijeme ljetovanja na nekoj od hrvatskih destinacija, sutra će biti zadovoljni kupci odluče li se hrvatske tvrtke i poljoprivredna gospodarstva za iskorak na vanjska tržišta i plasman svojih proizvoda.

Današnji turisti sve više cijene i traže upravo zavičajne okuse destinacija na koje dolaze, a mi se doista imamo čime pohvaliti, imamo iznimno bogatu baštinu i u autohtonoj gastronomiji. O „sljubljivanju“ poljoprivredno-prehrambenog i turističkog sektora kroz zeleno-plavu magistralu, o jačanju suradnje na obostranu korist govori se godinama. Došlo je vrijeme da se te riječi konačno pretoče u praksu. Ja iskreno vjerujem da će to partnerstvo uskoro pustiti duboko korijenje, a njegov plod bit će povećana potražnja i potrošnja lokalno proizvedene hrane.

Na tom tragu je naravno i ovogodišnji GAST , nametnuo se kao idealno mjesto za susret proizvođača i potencijalnih kupaca iz djelatnosti prehrane, pića, te hotelske i ugostiteljske opreme. Vjerujem kako će se upravo ovdje  i ove godine kroz nove ugovore obnoviti mnoga dosadašnja poslovna partnerstva, ali i ostvariti brojni novi poslovni kontakti koji će također izrasti u dugoročnu, obostrano ocijenjenu uspješnu suradnju.    

Dopustite mi još samo da svima zaželim ugodan boravak na sajmu GAST i u našem lijepom Splitu te naravno, i dobre nove poslovne kontakte uz uspješnu dugoročnu suradnju.