GAST 2018, Gari Cappelli

GAST 2018: Uvodnik Garija Cappellija, ministra turizma RH

Prema rezultatima najnovijih istraživanja Hrvatska sve više privlači ljubitelje dobre hrane i pića, istinske poznavatelje gastronomije i enologije koji žele uživati u autohtonim i tradicionalnim okusima naše zemlje. Upravo stoga, prateći zbivanja u dinamičnoj gastro industriji, u Ministarstvu turizma eno-gastro ponudu pozicioniramo kao neizostavan element u kreiranju turističkog razvoja cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj.

Hrvatska kao turistička destinacija ima sve preduvjete za još snažniji razvoj ka jednoj od najznačajnijih mediteranskih eno-gastro destinacija. Kvalitetu naše kuhinje potvrđuju i najznačajniji svjetski gastro kritičari, a ponosni smo što je čak 34 hrvatska restorana dobilo preporuku gastro vodiča Michelin, a jedan je i ovjenčan prvom hrvatskom Michelinovom zvjezdicom. Hrvatska je ucrtana na svjetsku gastro kartu i kroz novo izdanje prestižnog Gault & Millau vodiča koji je za svjetsko tržište izdvojio najboljih 100 restorana i 100 najboljih vina u Hrvatskoj te najpopularnijih mjesta u kojima se može istinski uživati u kvaliteti hrvatske gastronomije i enologije.

Značaj hrvatske gastronomije i enologije za ukupnu turističku ponudu i konkurentnost nacionalnog turizma, prepoznat je i u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine u kojoj je ocijenjen kao jedan od ključnih turističkih proizvoda kojima će se posvetiti posebna pozornost i na kojima će se u budućnosti graditi razvoj turizma. To je ujedno i izuzetno važan proizvod kojim se motivira dolazak u destinaciju izvan ljetnog djela turističke godine.

Na tragu svega navedenog, u Ministarstvu turizma posebnu pažnju pridajemo poticanju izvrsnosti u gastronomiji, izgradnji i opremanju novih objekata usklađenih s tradicijskim značajkama lokalne arhitekture te s vrhunskom ponudom lokalnih delicija, tematiziranju hrvatskih regija kako bi se iskoristila eno-gastronomska različitost. Isto tako, podržavamo inicijative i projekte usmjerene prema jačanju konkurentnosti turističke usluge i ponude, između ostaloga i u segmentu eno-gastronomije, a gastro manifestacije podupiremo i kroz programe bespovratnih financijskih potpora. Važno je istaknuti i nužnost dodatne cjeloživotne edukacije na čemu aktivno radimo kroz uspostavu regionalnih centara kompetencija koji će kroz umrežavanje i suradnju s jakim inozemnim centrima, pridonijeti jačanju kvalitete obrazovanja u turističko-ugostiteljskim zanimanjima, što će u konačnici utjecati i na kvalitetu eno-gastronomske ponude naše zemlje.

Ministarstvo turizma s ponosom podržava rad međunarodnog specijaliziranog sajama GAST, najvećeg gastronomskog događaja u regiji koji spaja poslovne svjetove i otvara vrata hrvatskoj gastronomiji. Naš zajednički cilj je povezati lokalnu ponudu u jedan ukupni doživljaj Hvatske kao turističke destinacije, zemlje dobrih domaćina i kvalitetnih proizvoda.

Vjerujem da će hrvatski turizam u budućnosti, kroz ovu i slične manifestacije te daljnjim preoblikovanjem i valorizacijom bogate eno-gastronomske baštine u turističke svrhe, imati višestruko pozitivni učinak, te da će se tako stvoriti prepoznatljivost Hrvatske kao destinacije koja je zanimljiva i domaćim i stranim turistima tijekom čitave godine.

Gari Cappelli, ministar turizma RH