• hr
GAST 2018, Lonjsko Polje, turopoljska svinja

GAST 2018: PP Lonjsko polje – prezentacija i degustacija delicija od turopoljske svinje

GAST 2018, Lonjsko polje, turopoljska svinjaIzlagač na sajmu GAST 2018, Park prirode Lonjsko polje, u petak. 02. 03. 2018. u 11:00 sati, organizira prezentaciju i degustaciji delicija od turopoljske svinje. Dio je to njihova projekta “Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje” financiranog sredstvima Europske komisije temeljem Sporazuma broj I-/17-U-R s Arcadia International iz Brisela. Cilj projekta je omogućiti očuvanje turopoljske svinje kroz razvoj utrživih tradicijskih suhomesnatih proizvoda.

Inače, Turopoljska svinja je autohtona pasmina domaće svinje. Nastala je u 6. stoljeću križanjem šiške sa slovenskom krško – poljskom pasminom svinja. Tradicionalni uzgoj turopoljske svinje zasniva se na šumskoj ispaši i završnom tovu s kukuruzom. Danas se ova pasmina u Hrvatskoj uzgaja na području grada Velika Gorica i području Lonjskog polja. Broj svinja turopoljske pasmine danas je vrlo malen i kritičan za opstanak ove pasmine.

GAST 2018, Lonjsko polje, turopoljska svinjaMeso turopoljske svinje je jako ukusno i pruža poseban gurmanski doživljaj. Zbog dostatne omašćenosti mišićnih stanica, čije hlapive masne kiseline daju specifičnu aromu, posebno je pogodna za proizvodnju domaćih suhomesnatih proizvoda.

Tradicionalni proizvodi na području Turopolja i Lonjskog polja su svježe i sušene kobasice, tlačenice, krvavice, čvarci te razni cjeloviti sušeni komadi mesa poput vratine (buđola), leđnog mišića (kare ili karmenadla), lopatice, šunke, koljenice (buncek) i slanine (špek). Za potrebe ovog projekta odabrana su 3 lokalna tradicijska proizvoda od turopoljske pasmine svinja jer su upravo ti proizvodi ekonomski najvažniji za proizvođače. Odabrani proizvodi su suha svinjska kobasica, čvarci i slanina. Kao sirovina za proizvodnju navedenih suhomesnatih prerađevina najčešće se koriste starije utovljene krmače ili nerasti žive mase od 150 do 300 kg.

http://www.pp-lonjsko-polje.hr/new/hrvatski/novosti.html