GAST 2016 – Cmrečnjakov šampion: Savršenstvo i bajkovitost u vinskoj čaši

Vratio se Rajko Cmrečnjak iz Splita sa Sajma GAST 2016. u sklopu kojega je održan ‘21. međunarodni sajam vina Dionizijana‘ ovog trenutka najatraktivniji vinarski skup i događaja u ovom dijelu Europe.

Prvi čovjek ‘Vinogradarstva i vinarstva Cmrečnjak’ iz Svetog Urbana iz Splita je donio priznanja za dvije vrste svojih vina, vrhunski sauvignon i pinot sivi, od kojih je sauvignon osvojio titulu ‘šampiona sajma‘ u kategoriji bijelih mirnih vina. Dok se Rajko raspakiravao mi smo porazgovarali s njegovim sinom Markom, mladićem kojemu je povjereno podrumarstvo u obiteljskom gospodarstvu.

Cmrecnjak2

Dok točimo, pijemo i uživamo u savršenstvu i bajkovitosti šampionskog sauvignona, Marko nam opisuje ovo vino, ali i pinot sivi koji je dobio zlatno odličje, te o ostalim vinima i vinarskim tajnama i uspjesima. – Vidite, nama je drago što je naš sauvignon berbe 2015. ‘šampion Dionizijane 2016.’, ali nas ne iznenađuje, jer znali smo i prije kavo je to vino.

Ukratko, ono je šampionom postalo ili bolje rečeno nastajalo u vinogradu. Lani su bili idealni uvjeti za vinograde i mi smo imali 100 posto zdravo grožđe iz kojeg jednostavno mora izrasti nešto veliko. K tome dodajemo nadziranu marceraciju i suvremenu tehnologiju gdje je važno u što kraćem vremenu ubrano grožđe privesti preradi i onda mora nastati vrhunski proizvod. U vinogradu imamo savršenu kombinaciju klona i tla (zemlje) što je sauvignonu potrebno da postane fantastičan.

Isto tako, prošla godina dala je prigodu ‘poigravanja’ tehnologijom što je rezultiralo izvrsnom kakvoćom i drugih naših vina. Možda zvuči prepotentno, ali u biti je tako, ne znam koje naše vino nije vrhunsko, rajnski rizling, graševina, šušipel… Međimurski sauvignoni su nešto posebno i imaju sigurno mjestu na tržištu i među potrošačima.

 

 

Cmrecnjak1

Izuzetno dobro se uzdiže ‘pušipel’ kojega počinju prepoznavati mlađe generacije stručnjaka i konzumenata i to je jako dobro za ukupno hrvatsko i poglavito međimursko vinarstvo – kazao nam je Marko, otkrivši nam tajnu kako je šampionski sauvignon poslao na veliki međunarodni festival sauvignona u Španjolskoj, te da je sve više poziva na sudjelovanjem na drugim jakim izložbama i sajmovima vina u svijetu.

Šampionski sauvignon je vrhunsko vino berbe 2015. i sadrži 12,3 posto alkohola. Zlatni pinot sivi je vrhunsko vino berbe 2015. i sadrži 12,8 posto alkohola. Vina se mogu kušati i kupiti u Cmrečnjakovoj kušaonici svakog dana do 16 sati, poželjno uz najavu.

Izvor: emedjimurje