DRUGA RUNDA: Svjetski se sajmovi opet dižu, opravak očekuju i u Splitu

UGLEDNI FORBES O SAJMU SPLIT: Neki su mislili da ih je vrijeme i kriza pregazila. No, oni su se transformirali, postali su i mjesta edukacije, pa se čak 40 posto business2business kontakata ostvaruje na modernim sajmištima.

Mada su neki predviđali da će sajmovanje izgubiti na atraktivnosti zbog novih vidova prodaje i marketinga koje omogućava IT, to se nije dogodilo niti će se izgleda dogoditi. Prema podacima njemačke udruge sajmova, koji su nedavno izneseni na jednoj konferenciji, čak 40 posto business2business kontakata ostvari se na sajmovima.

„Mene to ne iznenađuje. Poslovni ljudi vole razgovarati oči u oči jer se tako sklapaju poslovi. Sajamska industrija se počela i oporavljati od posljedica gospodarske krize. U azijskim ekonomijama sajmovi rastu po visokim stopama. Njemački sajmovi rastu također“, ističe Sanja Vuković Veić, direktorica Sajma Split, prvog i najvećeg privatnog u Hrvatskoj koji već 21 godinu organizira GAST.

No, sajmovi su posljednjih desetak godina prošli kroz transformaciju. „Nisu više samo mjesto izlaganja i predstavljanja proizvoda, već su i bogati stručnim programom. Konferencijski dio više nije protokolaran, nego je postao edukativan. I mi tako idemo putem uske specijalizacije“, kaže.

„Iako se priča kako je sajmovanje u krizi mogu samo reći kako je ono odraz stanja u gospodarstvu i ništa drugo. To vidimo po sajmu GAST koji je dobrim dijelom naslonjen na graditeljski sektor. U vrijeme graditeljskog buma u Hrvatskoj, mi smo imali deset puta više izlagača nego danas. To je jednostavno povezano. Mnoge tvrtke su smanjile izlagački prostor, ali ipak dolaze na naše sajmove jer znaju da se moraju pojaviti i biti prisutni. Kad se gospodarstvo vrati na nekadašnju razinu i sajmovi će to pratiti“, smatra Sanja Vuković Veić, zadovoljna što su ipak uspjeli, zajedno s Croatia boat showom, održati Split kao sajamski grad.

No, tvrtka je prošla kroz restrukturiranje, u fazi je oporavka i za iduću godinu najavljuje novi specijalizirani sajam. Lani je, prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka imala prihod od 2,9 milijuna kuna, što je bilo 48 posto manje nego 2013. godine. Razlog pada prihoda, kako objašnjavaju, je u tome što prošle godine nije održan sajam GAST.

Za razliku od sajmova koji su u vlasništvu gradova i županija, kojima javni sektor osigurava zemlje partnere, naglašava Sanja Vuković Veić, njezin tim to radi sam. „Nama je to puno teže jer nemamo podršku. Partnerstvo s gradom i županijom bi svakako dobro došlo, a bio bi to dobitak i za njih“, kaže.

Sajam Split svojedobno je bio, kaže, blizu partnerstva s jednim od najvećih svjetskih sajmova, onim u Hannoveru, te su planirali zajednički izgraditi sajmište. Za projekt su, podsjeća, u gradu Splitu obećavali pomoć, bila je čak nađena lokacija na splitskom Dračevcu, napravljeni su bili i konkretni potezi jer je zemljište u vlasništvu MORH-a preneseno na Grad Split, ali je sve zapelo na imovinsko pravnim odnosima.

„Sajam u Hannoveru je htio da im budemo partner za širenje u regiju. No, iako nam je niz godina bila obećavana lokacija za izgradnju čvrstog sajamskog prostora, to se nije dogodilo. Mi se još uvijek nadamo da ćemo imati čvrsti funkcionalni sajamski prostor u Splitu i u tom dijelu smo otvoreni za javno privatna pertnerstva“, naglašava Sanja Vuković Veić.

Početkom godine ih je pogodila, dodaje, prirodna katastrofa – orkanska bura koja je prekinula održavanje sajma GAST na Žnjanu i napravila veliku materijalnu štetu. „Izvukli smo se, ali sada sajmove održavamo u Spaladium Areni“, kaže.

Preuzeto: http://forbes.hr/biznis/sajmovi-se-opet-dizu-pa-oporavak-ocekuju-i-u-splitu/