Dalmacijavino partner GAST-a 2017: Kako odabrati pravo vino uz jelo?

 

Odabir pravog vina uz jela koje pripremamo i poslužujemo vrlo je važan kako bi se postigao idealan spoj okusa i kako bi naša nepca uživala u savršenoj sinergiji hrane i vina. U nastavku Vam donosimo par savjeta i pravila pri posluživanju vina uz određene namirnice.

Ako se na vašem meniju nalaze rakovi i školjke, onda je pravi izbor bijelo suho i jako vino, kao što su malvazija, sauvignon, debit, vugava, žilavka, pošip, grk ili kujundžuša. Alternativa navedenim vinima je izbor suhog bijelog vina, ali ne barrique. Barikirana bijela vina dobro idu uz rakove i dagnje na buzaru.

Što se tiče posluživanja vina uz mesna jela, uz svinjetinu pristaje vrlo širok spektar bijelih i crnih vina, između srednjih i jakih. Izbor će ovisiti o načinu pripremanja te vrste mesa. Uz janjetinu dobro idu cabemet sauvignon i druga crna vina. To vrijedi i za junetinu, ali izbor uvijek ovisi o umaku i prilogu. Uz teletinu dobro idu odležana bijela vina: graševina, rizling, bijeli pinot. Uz pečeno svijetlo meso, perad i odojak idu bijela suha do polusuha vina: bijeli i sivi pinot, graševina, zeleni silvanac, chardonnay, kraljevina, škrlet, klikun bijeli, šipon, bijeli kaštel.

Tamno pečeno meso zahtijeva puna suha i polusuha vina, srednje jaka crna vina, roze i opola kao što su merlot, frankovka, crni pinot, cabernet sauvignon, zweigelt, teran, dok se uz jela s ražnja i roštilj piju graševina, kraljevina, bijeli i sivi pinot, malvazija, rajnski rizling, chardonnay te roze i crna vina.
Ako se pak radi o divljači, pravi izbor su snažna crna vina kao što su cabernet sauvignon, merlot, shiraz, babić, faros, plavac, frankovka, crni pinot, postup, dingač, barrique vina te kvalitetna bijela vina poput sauvignona te bijelog i sivog pinota.

Uz razna variva, kuhano povrće, te povrće koje je začinjeno octom, senfom ili limunom idu bijela kiselkasta vina. Uz pečene gljive, patlidžan, papriku i tikvice idu crna vina. Također, crno vino poslužit ćemo i uz grah-varivo.

Sirevi se često poslužuju uz vino te traže stara crna i barrique vina poput merlota, frankovke, postupa ili plavca.

Završavamo sa savjetima za posluživanje vina uz desert i razno voće. Uz kolače, slastice i sladoled služe se aromatična polusuha, slatka crna i bijela vina te polusuhi i slatki pjenušci kao što su muškat slatki, muškat otonel polusuhi, malvazija slatka, maraština, traminac – ledena berba, chardonay poluslatki ili liker od vina. Ako pak služite voće, najbolji su izbor prirodna desertna vina, kao što su malvazija slatka, muškat ottonel te slatki pjenušci.

Dobar tek!