Chaîne des Rôtisseurs na sajmu GAST 2022. organizira natjecanje National Jeunes Chefs Rotisseurs

Udruga Chaîne des Rôtisseurs, u suradnji s Turističko-ugostiteljskom školom iz Splita, sudjeluje na 26. međunarodnom sajmu GAST 2022. gdje organizira National Jeunes Chefs Rotisseurs natjecanje za kuhare mlađe od 27 godina, koje sponzorira profesionalni član Chaînea. Svrha ovog natjecanja je potaknuti i promovirati kulinarsku stručnost mladih kuhara u tradiciji Chaîne des Rôtisseurs izlažući ih natjecateljskom okruženju sa svojim vršnjacima. Ovo natjecanje nudi priliku Jeunes Chefovima da pokažu svoje talente i kreativnost na međunarodnoj sceni. Cilj natjecanja je potaknuti kulturološke razlike u prezentaciji i pripremi hrane tradicionalnim pristupom. Natjecanje se održava od 1977. godine, a posljednje se održalo 2021. u Parizu gdje je pobjedu odnio predstavnik Norveške.

Natjecanje se odvija na principu “black/mystery box”, gdje natjecatelj ne zna sastojke s kojima treba kuhati do svog dolaska na natjecanje. Zatim ima 30 minuta da napiše jelovnik, a tri i pol sata da pripremi večeru od tri slijeda za četiri osobe. Njihove kulinarske vještine ocjenjivat će članovi kuhinjskog i degustacijskog žirija.

Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska po prvi puta organizira nacionalno natjecanje tog tipa. Pobjednik nacionalnog natjecanja predstavljat će Hrvatsku na internacionalnom natjecanju koje se održava 5.-9. listopada 2022. u Meksiko City-u.

Na nacionalnom natjecanju u Splitu natjecati će se članovi udruge koji dolaze iz renomiranih restorana i hotela kao što su Cap Aureo Signature, Locanda Blu, Terbotz, Makarun i Hotel Osijek.

O udruzi

Chaîne des Rôtisseurs pripada najstarijem, najvećem i najpoznatijem međunarodnom gastronomskom udruženju koje broji preko 25.000 članova u 80 zemalja na pet kontinenata.

Osnivanjem hrvatskoga ogranka 2018. godine, udruga Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska se uključila u veliku globalnu priču koja okuplja hotelijere, ugostitelje, kuhare i sommeliere diljem svijeta koji dijele svoja iskustva i zajedničkim snagama streme ka još boljem.

Ovim putem želimo Vam se kao hrvatski ogranak ove međunarodne gurmanske organizacije obratiti, nadajući se da će vas naše djelovanje zaintrigirati.

Od pamtivijeka su se za stolom okupljale obitelji koje su se na taj način družile, veselile, pokušavale umanjiti tugu, sklapale prijateljstva itd. Također, takva okupljanja za stolom pokazala su se u praksi najboljima za sklapanje poslova, stvaranje novih ideja i poduzimanje novih pothvata. Upravo je to način na koji se „gourmet“ članovi naše Udruge okupljaju najmanje jednom mjesečno kod naših profesionalnih članova, uživajući u mnogim gastronomskim divotama Hrvatske.

Imena i adrese naših profesionalnih članova, našla su se u svim relevantnim svjetskim vodičima, njihova maslinova ulja svake godine osvajaju sve više nagrada, a njihova su vina – ona ovjenčana priznanjima prestižnih međunarodnih natjecanja, ali i ona koja će ih tek osvojiti – postala itekako vidljiva na svjetskoj vinskoj karti. Više na: https://www.chaine.hr/

Preuzmite brošuru

Hodogoram međužupanijskog natjecanja World Skills Croatia 2022.

Turističko-ugostiteljska škola, Split –Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu organizira Regionalno natjecanje World Skills Croatia koje će se 16. i 17. ožujka 2022. godine održati na sajmu Gast u Spladium Areni. Provest će se 6 natjecanja u znanju i vještinama  u sektoru turizma i ugostiteljstva prema sljedećem rasporedu: